Spannend, bijna breekt de zomervakantie aan, voor sommige is hij al begonnen, begint hij deze week of aankomende week. De laatste dingetjes op school, echt werken, hoeft al niet meer. Zo hoor ik veel kinderen benoemen. Echt aftellen dus! Heerlijk!

En wat gaan we in de vakantie doen?Logeren, met het vliegtuig, naar de camping, dagjes uit er staan allerlei avonturen op het ‘programma’. Hoe is dit voor de kinderen? Leuk, natuurlijk, zal je denken. Dat is ook zo, helemaal waar. Heb je, je wel eens afgevraagd,  waarom het voor ons leuk is en waarom voor de kinderen?

Wij kunnen eindelijk even loskomen van de drukte, echt even lekker weg, geen werk, of in ieder geval minimaal. Meer tijd voor elkaar. Niets moet, genieten en vooral geen stress.

Hoor je 1 van de kinderen al zeggen, de vakantie is voor mij echt opladen? Nee. Zoals wij volwassen opladen, doen de kinderen dat op een heel ander manier. Ze kunnen ‘opladen’ door te ondernemen, ontdekken, spelen en plezier maken. Wat de natuurlijke ontwikkeling van iedere kind is. De zomervakantie voor de kinderen is vooral ‘terug en ruimte’  voor hun eigen ‘ik’, kind zijn..

Vreemd eigenlijk, dat we daar vaak zo ver vanaf komen te staan door alles wat we ‘moeten’. Kunnen we daar iets aan doen? In zekere zin niet. We mogen gelukkig allemaal onderwijs volgen. Maar de manier waarop, ik zou heel graag meer spel en dan ook nog  in de natuur toevoegen. Zodat kinderen dichtbij hun gevoel, kunnen ervaren wat bij hen past. Dat ze op een natuurlijk wijze ontdekken wie ze zijn. En ervaren dat de wereld ook voor en van hun is. Dat we zo met z’n allen onderdeel zijn van de omgeving en met elkaar verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Zodat leren en werken geen moeten zijn, maar een gevoel is, dat we onze wensen en passie kunnen volgen. Natuurlijk genieten we dan nog van een vakantie, juist ook, want met gevoel beleven we intenser.

En lieve ouders, jullie zijn voor de kinderen het grote voorbeeld. Probeer alles wat ‘moet’ ‘los’ te laten. En, sorry, ook alle schermpjes, waar heel veel kinderen uiteindelijk blij mee zijn. Echte tijd en ruimte voor elkaar. Want dat maakt de vakantie, voor de kinderen  zo leuk, omdat papa & mama er echt zijn.

Waar jullie ook heen gaan, al is het de achtertuin, wat de laatste weken overigens op een zonnig oord lijkt. Kijk elkaar eens echt aan en realiseer je wat er voor ‘toe doet’ wat jullie tijd waardevol maakt met elkaar..

Ik wens jullie met elkaar een fantastische zomer! Mocht je een vraag hebben? Op ontdekking willen met je kind(eren), ook in de zomervakantie zijn jullie meer dan Welkom!

 

 

Notice: Undefined index: popup_cookie_iwmhs in /www/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 937