Ze bibbert, in elkaar gedoken, vertelt ze dat ze elke dag bang is dat ze achtervolgd wordt, en wat nu als hij langs komt, als d’r vader en moeder niet thuis zijn?
We kunnen onze kinderen volgen, we kunnen zien waar ze zijn. En hoe handig is het als we horen dat ze even een tussen uur hebben, iets later thuis komen of bij dat vriendje eten, via de App.
Maar… er gebeurt veel meer.. In de praktijk zijn er de laatste tijd steeds vaker met name jonge meiden maar ook jongens, die de dupe zijn van Cyber- pesten. Het begint als een grap. Meisjes die in een groepje giebelend berichtjes sturen, jongens die laten zien wat ze durven, maar ondertussen glipt langzaam de veiligheid uit de omgeving, de weg naar school en het, oh zo handige telefoontje. Bedreigende App-jes versturen, of achterhalen hoe laat de jongeren uit zijn of waar ze verblijven is helaas voor de ‘daders’ vaak gemakkelijk.
Ik zie ouders die zich zorgen maken en niet weten, wat er toch aan de hand is, of zich afvragen wat is er de laatste tijd nu verandert? Gedrag verandert waarachter intimiderende App-jes zich verschuilen. Vertrouwen, zelfvertrouwen, onzekerheid, emotionele beschadiging het ligt allemaal om de hoek.
Aan alle ouders, wees alert. Kijk af en toe even mee en communiceer in jullie gezin over grenzen en dit soort zaken. De cijfers vertellen dat ruim 400.000 jongeren online gepest wordt! Reden genoeg om eens face- to-face te vragen hoe het echt met hem of haar gaat. En natuurlijk blijven we allemaal ook gewoon App-en. 🙂